مراحل پیدا کردن شغل مناسب
۱. آغاز کردن جستوجو برای پیدا کردن شغل
لحظهای که میفهمید باید در جستجوی شغل باشید، چه غیر منتظره باشد، چه خودتان تصمیم گرفته باشید، یکی از لحظات سخت و دشوار زندگی است. هنوز نمیدانید چه چیزی در انتظار شماست و این موضوع دلهرهآور است. انگار که سفری را شروع کردهاید که نمیدانید چقدر طول میکشد و به کجا خواهد انجامید. اما این موضوع هنگامی که شما بتوانید کنترل موقعیت را به دست بگیرید و برای آن برنامه بریزید، حل خواهد شد.
قبل از هر چیزی بپذیرید که احساس نگرانی شما طبیعی است. همه انسانهایی که در موقعیت شما قرار دارند دارای احساسات مشابهی هستند. به یاد داشته باشید که این دوره میتواند زمانی برای خودشناسی بیشتر و در نتیجه رشد فردی و حرفهای باشد. مرحله مهم بعدی این است که بر مبنای نوع کاری که به دنبال آن هستید حتما سعی کنید برنامه ریزی داشته باشید و با نقشه جلو بروید.
۲. آماده کردن رزومه
اگر از ۱۰۰ نفر از اطرافیانتان بخواهید ۵ کاری که دوست دارند انجام بدهند را نام ببرند، به احتمال خیلی زیاد نوشتن رزومه کاری اصلا در انتخابهای آنها وجود ندارد. اما این فرایند آنقدرها هم که ما فکر میکنیم، دشوار نیست به شرطی که قبل از هرچیز بفهمیم قرار نیست زندگی نامه خودمان را بنویسیم یا شغل فعلی یا قبلی خود را توصیف کنیم. اما شیوه درست چیست؟
در تهیهی رزومه به نکات زیر توجه کنید:
- کوتاه و مختصر بنویسید. شما میخواهید که مدیر استخدام بهسرعت صلاحیتهایتان را ببیند. رزومهتان نباید بیشتر از ۱ یا ۲ صفحه باشد؛ در عین حال، مطمئن شوید که واضح و خواناست؛
- مخاطبان هدفتان را پیدا کنید. رزومهتان را با توجه به موقعیتی تنظیم کنید که برایش درخواست میدهید. اگر مهارت و سابقهی بالایی دارید، فقط موارد مربوط به شغل را ذکر کنید؛
- بیانیهی کوتاهی را به رزومه اضافه کنید. رزومهتان را با ۱ یا ۲ جمله که شایستگی شما را برای موقعیت شغلی مربوط خلاصه میکنند، آغاز کنید. تجربیات و مهارتهای خود را به طور خلاصه بیان کنید تا مدیر استخدام در یک نگاه متوجه شایستگی شما شود.
۳. آماده کردن کاور لتر
در این مرحله از فرایند پیدا کردن شغل بهتر است بدانید که برخی از مدیران استخدام از شما درخواست میکنند که کاور لتری را همراه با رزومهتان ارسال کنید. کاور لتر سندی تکصفحهای شامل خلاصهای از مطالب رزومه است که همراه با رزومه ارائه میشود.
اگر میخواهید کاور لتر را ارائه دهید، حتما موارد زیر را رعایت کنید:
- خودتان را معرفی کنید. در یک پاراگراف مختصر نامتان، شغلی که متقاضی آن هستید و آنچه را که دربارهی نقش و شرکت توجه شما را جلب میکند، بازگو کنید؛
- دربارهی مهارتهایتان صحبت کنید. مهارتها و صلاحیتهایی را که شما را شایستهی موقعیت شغلی میکنند، در رزومهتان ذکر کنید. این امر به تقویت صلاحیت شما برای به دست آوردن این شغل کمک میکند؛
- ماجرایی را تعریف کنید. تجربه یا پروژهای را که نشاندهندهی صلاحیت منحصربهفرد شما برای موقعیت موردنظر است، تعریف کنید.
به یاد داشتهباشید فقط در صورتی کاور لتر ارسال کنید که در آگهی شغلی درخواست کردهباشند یا فرم درخواست آنلاین به شما امکان دهد کاورلتر را ضمیمه کنید.
۴. ارسال درخواست شغلی
در اعلانیهی شغلی باید موارد لازم برای ارسال درخواست را ذکر کنید. در صورت استفاده از فرم آنلاین، قسمتهای لازم را پر کنید و رزومه را طبق دستور ضمیمه کنید. فقط در صورت نیاز کاور لترتان را ارسال کنید.
در صورت درخواست از طریق ایمیل، نام و عنوان شغلی موردتقاضا را در بخش موضوع (subject) ایمیل بنویسید و رزومه را ضمیمه کنید. در صورت نیاز به کاور لتر، آن را همراه با رزومه ضمیمه کنید یا از خود ایمیل به عنوان کاور لتر استفاده کنید.
همچنین، میتوانید از یک صفحهی گسترده (spreadsheet) برای پیگیری درخواستهای ارسالیتان استفاده کنید. در صفحهی گسترده عنوان شغل، نام شرکت، اطلاعات تماس مدیر استخدام، تاریخ ارسال درخواست و وضعیت درخواست را بنویسید.
۵.آمادگی برای مصاحبه
اگر درخواستی برای مصاحبه دریافت کنید، یعنی مدیر استخدام شما را به عنوان یکی از متقاضیان تأییدصلاحیتشده برای آن موقعیت شغلی انتخاب کردهاست. این مصاحبه به مدیر استخدام کمک میکند تا دریابد که آیا شما فرد درستی برای این موقعیت هستید یا خیر. تعداد مصاحبههایی که انجام میشود، به تعداد متقاضیان و ماهیت موقعیت شغلی بستگی دارد؛ همچنین، ممکن است که قبل از مصاحبهی حضوری، مصاحبهی تلفنی داشتهباشید.
در ادامه نکاتی را به منظور آمادهسازی شما برای مصاحبه و پیدا کردن شغل مورد نظرتان آوردهایم:
اطلاعات لازم را به دست بیاورید
ممکن است شما هنگام پیدا کردن شغل اطلاعات کمی را درمورد شرکت به دست آوردهباشید. حالا باید کمی دقیقتر بررسی کنید. شرکت را در فضای مجازی و رسانههای اجتماعی پیدا کنید تا اطلاعاتی را بیابید که در طول مصاحبه میتوانید از آنها استفاده کنید. این کار به شما فرصتی میدهد تا با فرهنگ شرکت بیشتر آشنا شوید و دریابید که فضای شرکت برایتان مناسب است یا خیر.
برای سؤالات رفتاری آماده باشید
احتمال دارد که دربارهی نحوهی برخوردتان با چالشهای شغلی در گذشته از شما سؤال کنند. پاسخ شما به مدیر استخدام نشان میدهد که ممکن است در شرایط مشابه در آینده چه واکنشی نشان دهید. میتوانید از روش استار (STAR) برای آماده کردن پاسخها استفاده کنید.
سؤالات رایج رفتاری شامل «یکی از اهدافی را که به آن دست یافتهاید، مثال بزنید و بگویید که چگونه به آن رسیدید» یا «یکی از دفعاتی را که اشتباهی را مرتکب شدید و نحوهی حل کردن آن را برایم تعریف کنید» و سؤالاتی از این قبیل هستند.
برای موفقیت لباس بپوشید
قبل از مصاحبه از پوشش متداول آن سازمان اطلاع پیدا کنید. از کسی که مصاحبهی شما را برنامهریزی کردهاست بپرسید یا در وبسایت و صفحات رسانههای اجتماعی شرکت جستوجو کنید. اگر مردد هستید، لباس محافظهکارانهای بپوشید. آن را از شب قبل انتخاب کنید و بررسی کنید که بدون چینوچروک و تمیز باشد.
با همه محترمانه برخورد کنید
وقتی برای مصاحبه در محل حاضر میشوید، با همهی افراد طوری برخورد کنید که انگار در استخدام شما تأثیر دارند. این گزینه شامل مسئول میز پذیرش و افرادی که با شما سوار آسانسور میشوند نیز میشود. همهی مدیران استخدام به دنبال ویژگی ادب در متقاضیان هستند.
پیگیریکردن را فراموش نکنید
پیگیری رمز موفقیت در پیدا کردن شغل و موقعیت مناسب است. پس از انجام مصاحبه حتما ایمیلی را برای پیگیری ارسال کنید. از مصاحبهگر برای وقتی که به ملاقات با شما اختصاص دادهاست، تشکر کنید و علاقهتان را به موقعیت شغلی بیان کنید.
۶. بررسی سوابق
در این زمان شرکت ممکن است بررسیهای سوءپیشینه و بررسی صحت معرفها را انجام دهد. مطمئن شوید افرادی که در لیست معرف ها در رزومه قرار دادهاید، افرادی هستند که دربارهی شما بهخوبی صحبت میکنند و اطلاعات تماسشان بهروز است؛ همچنین، ممکن است مدیر سوابق تحصیلی و سایر اطلاعاتی را که دربارهی خودتان ارائه دادید، بررسی کند.
اگر اطلاعات رسانههای اجتماعی خود را در رزومه آوردهاید، انتظار داشتهباشید که مدیر استخدام از آن سایتها بازدید کند. مدیر استخدام به دنبال یافتن ثبات شخصیت شما در فضای مجازی و مصاحبههاست.
۷. رد شدن
ممکن است در فرایند جستجوی کار بارها به شما گفته شود: متاسفیم نمیتوانیم با شما همکاری کنیم. رد شدن همیشه دردناک است مخصوصا اگر به گرفتن شغلی امیدوار باشید و معتقد باشید میتوانید در آن زمینه عالی باشید.
دقت کنید، شما هیچ وقت واقعا نمیدانید با چه کسی مواجه هستید یا چه ارزشهای برای آنها مهم است، پس اگر در جلسه مصاحبهای رد شدید زیاد نگران نباشید. آنچه که مهم است این است که بعد از جلسه مصاحبه سعی کنید کل فرایند مصاحبه را به یاد بیاورید و اگر اشتباهاتی داشتید به خاطر بسپارید. این کار را میتوانید با تعریف جلسه مصاحبه برای یک فرد متخصص یا حتی یک دوست انجام بدهید. این کار به شما کمک میکند که اگر اشتباهاتی داشتید و خودتان نمیدانستید، برای شما این اشتباهات روشن شود.
اگر در مصاحبهی شغلی رد شدید نباید اعتماد بهنفس خود را ازدست بدهید. وقتی شما خودتان را کم ارزش بدانید، غیر منطقی خواهد بود اگر انتظار داشته باشید مصاحبهگر شما را با ارزش بداند. مواظب باشید؛ چون امکان دارد در فرایند جستجوی کار شما با سختیهای زیادی مواجه شده باشید و این سختیها شما را نسبت به خودتان بدبین کرده باشد. همیشه اتفاق های خوب زمانی میافتد که انتظار نداریم. پس همیشه در مورد خودتان مثبت فکر کنید و مطمئن باشید خوشبختی همین نزدیکی است.
۸. دریافت پیشنهاد شغلی
به طور معمول، پیشنهاد شغلی را از طریق تلفن یا ایمیل دریافت خواهید کرد. اگر پیشنهاد شغلی را از طریق تلفن دریافت کردید، به دنبال آن منتظر ایمیلی باشید که شامل خلاصهای از جزئیات پیشنهاد شغلی است. این ایمیل شامل میزان حقوق، تاریخ شروع به کار و اطلاعاتی مربوط به بستهی مزایای شرکت است. لازم نیست پیشنهاد را بهسرعت بپذیرید. در صورت تمایل میتوانید ایمیل را با یک پیشنهاد متقابل پاسخ دهید یا پیش از پذیرفتن یا رد کردن پیشنهاد، درمورد حقوق مذاکره کنید.